Wednesday, October 14, 2009

Πάρτε και λίγη Ουκρανία...

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: Δεν υποστηρίζω ότι πρόκειται για αριστούργημα. Σίγουρα η τεχνική είναι εντυπωσιακή και για μένα ήταν πολύ συγκινητικό. Βέβαια, αν ψάχνουμε υπαινιγμούς (η τέχνη είναι υπαινικτική λέει ο δάσκαλος) δε θα βρούμε κανένα. Από εκδραμάτιση άλλο τίποτα. Δείτε το και τα λέμε από κοντά...
Ααα!! Θέλει ήχο(Κάτω από το βίντεο παραθέτω ένα κείμενο που έλαβα μαζί του)

"Η εμφάνιση μιας ντροπαλής 24χρονης σε σόου ταλέντων της ουκρανικής τηλεόρασης προκάλεσε το κλάμα μίας ολόκληρης χώρας, καθώς και διεθνή αίσθηση.

Περίπου 13.000.000 άνθρωποι είδαν την Kseniya Simonova στο σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο" σε μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση ως χώρα.

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova, με ένα κουτί γεμάτο άμμο, ζωγραφίζοντας πανέμορφες εικόνες πάνω σε αυτό, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας, όλο και περισσότεροι θαυμαστές κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να τη δουν.

Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για την ιστορία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχασε περίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών θανάτων. Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ανθρώπινες απώλειες από τη γερμανική εισβολή του 1941.

Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας.

Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία. Έκπληξη αποτελεί πάντως το κίνητρό της για τη συμμετοχή στο παιχνίδι. "Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει" είπε χαρακτηριστικά."

1 comment:

  1. Είναι οπώσδήποτε βαριά εκδραματιστικό αν επιπλέον σκεφτεί κανείς ότι παρουσιάστηκε σε ανθρώπους που το κοινό παρελθόν τους έχει αφήσει σημάδια τα οποία είναι ακόμη νωπά.Ομως πρέπει να αναγνωρίσω την σχεδιαστική δυνότητα της δημιουργού όπως και την άριστη τεχνική της.
    Το ενδιαφέρον για μένα ήταν η εξαλλαγή μιας εικόνας σε μια αλλη (η οποία μήπως βρισκόταν από πριν εκεί?)και ότι αυτό το παρακολουθείς να εμφανίζεται μετά τις έντονες χειρονομίες της σαν καρέ κινηματογραφικού έργου το οποίο όμως εμπεριέχει μέρος του προηγούμενου.
    Κυριακή

    ReplyDelete